Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината и фактите по

...
Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината и фактите по
Коментари Харесай

Прокуратурата: Не са верни изказванията на вътрешния министър за мъжа с поршето

Изказванията на вътрешния министър не дават отговор на истината и обстоятелствата по делото и не кореспондират с плануваните условия в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за министерството на вътрешните работи. Това се споделя в позиция на прокуратурата след брифинга на вътрешния министър Иван Демерджиев. 

Спорът е към двама служители на реда, за които има данни, че са станали очевидци на злополуката на Околовръстното в София, при която почина френски жител. Според вътрешния министър униформените не са реагирали съгласно служебните си отговорности. Назначена е инспекция и от работа " Вътрешна сигурност " поискали ареста на двамата служители на реда. Наблюдаващият прокурор обаче не разрешил това, твърди вътрешният министър. 

От прокуратурата обаче дават отговор, че съгласно закона, регламентиращ дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, единствено и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение. Тези отговорности са отвън пълномощията на прокуратура, се споделя в позицията.

От държавното обвиняване цитират различен член от закона, който регламентира дейностите на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане единствено и само до 72 часа на обвинено лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да реши дали да вземе мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

От държавното обвиняване пишат още, че към привличане на обещано лице в качеството на обвинен, се пристъпва откакто се съберат задоволително доказателства за съпричастността му към осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случая такива не са били налице, защото формираното досъдебно произвеждане е в самото си начало, се споделя в позицията на държавното обвиняване. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР